Banská Štiavnica - Piarska brána
obec Banská Štiavnica, okres Banská Štiavnica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Renesančná brána mestského opevnenia, ktorú postavili v roku 1554. Barokovo bola upravená v 18. storočí. Piarská brána je dvojpodlažná hranolová veža s priechodom na prízemí, spojená krátkymi úsekmi hradbového múru s kruhovými baštami. Východnú baštu zrútili v roku 1944. Pri barokovej úprave dostala vonkajšia fasáda na nárožiach zväzky iónskych pilastrov s úsekmi zalamovanej náklady, vnútorná fasáda má na prízemí pásovú bosáž a na nárožiach poschodia bosované lizény. Fasády majú volútový štít zakončený zalamovanou rímsou so šiškami. Na bašte je cibuľová strieška s laternou. [1]

Piarska brána bola súčasťou mestského hradbového systému, ktorý pozostával z dvojnásobného venca opevnenia. Bol vytvorený vzájomným pospájaním obvodových murív jednotlivých domov. Hlavné komunikácie boli uzavreté piatimi bránami. Z nich sa ako jediná zachovala Piarska brána. [2]

Stav historickej budovy je dobrý.
Stojí v juhozápadnej časti mesta.
Fotogaléria
Banská Štiavnica - Piarska brána foto © Patrik Kunec 3/2008Banská Štiavnica - Piarska brána foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Piarska brána foto © Patrik Kunec 3/2008Banská Štiavnica - Piarska brána foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Piarska brána foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Piarska brána foto © Patrik Kunec 11/2010