Barca (Košice) - Berzevicziho kúria
História a stavebný vývoj
Kúria bola postavená v polovici 18. storočia. Prefasádovali ju v prvej polovici 19. storočia v klasicistickom slohu. Prestavaná a rozšírená bola koncom 19. storočia s neogotickou trojosovou nadstavbou nad arkádami prízemia. [1]
Súčasný stav a využitie
Kúria je v súkromných rukách a vo výbornom stave. Ďakujem majiteľom za srdečné privítanie a umožnenie v pohode fotografovať pamiatku. Veľmi si to vážim. : ) Majitelia vytvorili pri kúrii rozprávkovú záhradu.
Stojí neďaleko dvoch kostolov. Mestskou hromadnou dopravou z mesta Košice do mestskej časti Barca.
Fotogaléria
Barca (Košice) - Berzevicziho kúria zp © František Krištof, archív (dobová pohľadnica, začiatok 20. storočia)Barca (Košice) - Berzevicziho kúria zp © František Krištof, archív (dobové fotografie, druhá polovica 20. storočia)Barca (Košice) - Berzevicziho kúria - stav pred rekonštrukciou zp © František Krištof, archív (dobové fotografie, druhá polovica 20. storočia)Barca (Košice) - Berzevicziho kúria - stav pred rekonštrukciou zp © František Krištof, archív (dobová fotografia, druhá polovica 20. storočia)Barca (Košice) - Berzevicziho kúria - stav pred rekonštrukciou zp © František Krištof, archív (dobová fotografia, druhá polovica 20. storočia)Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © František Krištof 1/2008Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Barca (Košice) - Berzevicziho kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012