Literárne pamiatky   späť
Brezno - Busta Jána Chalupku
obec Brezno, okres Brezno, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pomník s bustou bol postavený na mieste pomníka cisárovnej Alžbety Bavorskej. Mestská rada prijala 7. marca 1938 ponuku sochára Otakara Čičátka na vyhotovenie poprsia Jána Chalupku. Pomník mal byť odhalený na oslavách 20. výročia vzniku ČSR. V dôsledku politických udalostí, keď po Viedenskej arbitráži bol juh Slovenska pripojený k Maďarsku, pomník bol dokončený až v roku 1939. [1]
Stav pomníka je dobrý.
Námestie Milana Rastislava Štefánika
Fotogaléria
Brezno - Busta Jána Chalupku foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Busta Jána Chalupku foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Busta Jána Chalupku foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Busta Jána Chalupku foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Busta Jána Chalupku foto © Hana Farkašová 10/2018
Poznámky
[1] ŠTULRAJTEROVÁ, Anna – WEISS, Ján et al.: Brezno v premenách času. Banská Bystrica: Štúdio HARMONY, 2005. s. 251.