Literárne pamiatky   späť
Brezno - Pomník Martina Rázusa
obec Brezno, okres Brezno, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Autorom víťazného návrhu na vytvorenie sochy spisovateľa v nadživotnej veľkosti je akademický sochár Jozef Barinka a architekti Viera a Pavel Lichardovci. Podľa predsedu výberovej komisie, breznianskeho rodáka Ľudovíta Petránskeho, návrh najvernejšie vystihuje svojou modeláciou a portrétom osobnosť Martina Rázusa a je vhodne zakomponovaná po architektonicko-výtvarnej stránke do určeného priestoru. [1]

S cieľom získať na výstavbu sochy finančné prostriedky, vypísalo mesto Brezno v roku 2002 verejnú zbierku. Medzi najvýznamnejších darcov na zhotovenie sochy patria i zahraniční Slováci žijúci v Kanade a USA, ktorí na podnet čiernobalockého rodáka žijúceho v kanadskom meste Windsor, Pavla Datka, venovali na dielo vysokú finančnú sumu. [2] Pomník bol odhalený 6. augusta 2006.

Martin Rázus (18. október 1888, Liptovský Mikuláš – 8. august 1937, Brezno) bol medzi dvoma svetovými vojnami najvýznamnejšou osobnosťou literárneho Brezna – spisovateľ a politik, jeden z popredných predstaviteľov moderných prúdov v slovenskej poézii, plodný prozaik i publicista. Za relatívne krátky čas breznianskeho pôsobenia ako evanjelický kňaz (1930 – 1937) napísal množstvo prác rôznej umeleckej hodnoty. I z toho dôvodu je jeho socha postavená k 60. výročiu jeho úmrtia v Brezne zaiste na tom správnom mieste. [3]

Stav pamätníka je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí v parku neďaleko Kostola Nanebovzatia Panny Márie.
Fotogaléria
Brezno - Pomník Martina Rázusa foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Pomník Martina Rázusa foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Pomník Martina Rázusa foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Pomník Martina Rázusa foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Pomník Martina Rázusa foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Pomník Martina Rázusa foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Pomník Martina Rázusa foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Pomník Martina Rázusa foto © Hana Farkašová 10/2018
Poznámky
[1 - 3] RAKYTA, Daniel: V Brezne odhalia sochu Martina Rázusa. https://mybystrica.sme.sk/c/2831340/v-brezne-odhalia-sochu-martina-razusa.html 1. augusta 2006 (22.7.2019)