Pamiatky v okolí Slovenska   späť
Česko / Dřínov - hrad
História a stavebný vývoj
Existencia objektu je doložená písomnými prameňmi z roku 1414. V tom období majiteľ sídla podnikal lúpežné prepady okolia. Koncom 16. storočia došlo k prestavbe na menší renesančný hrad, ktorého základy sú ukryté v dnešnom východnom a južnom krídle. V polovici 18. storočia bol úplne prestavaný v barokovom slohu. V roku 1775 bola pristavaná k južnému priečeliu Kaplnka sv. Kataríny. Okolo roku 1875 prešiel regotizáciou a dostal približne dnešnú podobu. Hrad tvorí trojkrídlová poschodová budova s kaplnkou a vežou. Objekt má uzatvorené nádvorie, ktoré je zo severu prístupné vežovitou bránou. Východné a južné krídlo sú považované za najstaršie časti hradu a lemujú ich pozostatky pravdepodobne pôvodnej priekopy. Východné krídlo mierne vybočuje z pravouhlej línie, čo by mohlo byť dôkazom, že boli využité základy staršej stavby. Po roku 1945 bol hrad v havarijnom stave. Po roku 1989 sa dostal do súkromných rúk a je postupne opravovaný.
Stav hradu je dobrý. Obnova pomaly napreduje.
Hrad Dřínov sa nachádza uprostred rovnomennej obce v okrese Kroměříž v Zlínskom kraji.
Fotogaléria
Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022Česko / Dřínov - hrad foto © Jana Lacková 2/2022