Čoltovo - Kostol Narodenia Panny Márie
Čoltová
obec Čoltovo, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol zo začiatku 14. storočia. Spomínaný je v rokoch 1332 – 1337. Prestavali ho v 17. storočí. Menšie úpravy sa uskutočnili v 18. a 19. storočí. Jednoloďový sakrálny priestor s predstavanou vežou a polygonálnym uzáverom presbytéria zaklenutého valenou klenbou s lunetami, uprostred klenby je štukový obrazec. Loď má rovný strop. Sakristia prístupná gotickým lomeným portálom je zaklenutá krížovou hrebienkovou klenbou. Fasády sú hladké, na južnej starne je oporný pilier. [1] Veža je zastrešená ihlancom, ktorý dosadá na trojuholníkové štíty.

Vnútorné zariadenie je z 20. storočia, iba bočný oltár Panny Márie neskorobarokový z konca 18. storočia. [2]

Stojí v severovýchodnej časti obce. Nachádza sa na miernej vyvýšenine neďaleko cintorína.