Horný Bar - Kostol sv. Štefana kráľa
obec Horný Bar, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol, ktorý postavili v roku 1778 zo starého gotického kostola. Je to jednoloďová stavba s presbytériom štvorcového pôdorysu, vstavanou vežou a pristavanou sakristiou. Fasáda so štítovým priečelím je členená lizénami. Do priečelia je komponovaná veža ako rizalit. [1]

Maľba za hlavným oltárom zobrazuje kráľa sv. Štefana, ktorý venuje Panne Márii maďarskú kráľovskú korunu a Maďarsko. [2]

V interiéri sú dva bočné oltáre (sv. Imricha a Panny Márie) z roku 1780 s veľkým klasicistickým oltárnym obrazom v klasicistickom ráme, ktorý na vrchu držia anjelíci. Oba oltáre sú totožne riešené, len obrazy sú odlišné. Kazateľnica je rokoková z konca 18. storočia. Krtsiteľnica je klasicistická z čias okolo roku 1800. V kostole sú dva epitafy: Mikuláša Istvánffyho, renesančný s erbami z roku 1581 a Jána Lipcseyho z Veľkého Lúcsu, neskororenesančný z roku 1606. [3] Náhrobné nápisy sú dodnes čitateľné. [4]

V kostole sa nachádzali ešte v 60. rokoch 20. storočia tri kalichy - gotický zo 14. storočia, neskorogotický z 15. storočia a renesančný zo 16. storočia. Večné svetlo je strieborné klasicistické z roku 1783. Vo veži sú dva zvony – jeden je renesančný s nápisom a druhý ranobarokový z roku 1632 od zvonolejára G. Mohácsiho. [5]

Kostol mali v rukách v rokoch 1561 - 1562 katolíci, v roku 1630 kalvíni (protestanti) a neskôr luteráni (evanjelici). Dnes je rímskokatolícky. [6]