Gýmeš (Jelenec)
Gýmeš, Dýmeš
obec Jelenec, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Vznik a dejiny hradu sú úzko späté s rodom Forgáchovcov. Hrad postavili krátko po odchode Tatárov v roku 1242. V polovici 18. storočia Forgáchovci zrekonštruovali časť hradu. Snažili sa ho premeniť na rodovú kryptu. Až v polovici 19. storočia bol hrad definitívne opustený a začal pustnúť.
Konzervácia ruín.

Jelenec – hrad Gýmeš (č. ÚZPF 1443/22) – architektonicko-historický výskum - rok 2012. Autor: Ing. arch. Martin Bóna. [1]

Jelenec – hrad Gýmeš – predbránie, palác hradný III. (č. ÚZPF 1443/9,12) – doplnkový architektonicko-historický výskum - rok 2015. Autor: Ing. arch. Martin Bóna, PhD.. [2]

Jelenec – hrad Gýmeš (č. ÚZPF 1443/6, 12, 13) – doplnkový architektonicko-historický výskum objektu stavby hospodárskej I., paláca hradného III. a delovej bašty - rok 2016. Autor: Ing. arch. Martin Bóna, PhD.. [3]

Jelenec – hrad Gýmeš, predbránie (č. ÚZPF 1443/9) – architektonicko-historický výskum - rok 2017. Autor: Ing. arch. Martin Bóna, PhD.. [4]

Jelenec – hrad Gýmeš, stavba hospodárska a bašta delová (č. ÚZPF 1443) – doplnkový architektonicko-historický výskum - rok 2022. Autor: Ing. arch. Martin Bóna, PhD.. [5]

Fotogaléria
Hrad Gýmeš (Jelenec) začiatok 19. storočia, pohľad z juhozápaduHrad Gýmeš (Jelenec) dobové vyobrazenie, 19. storočieHrad Gýmeš (Jelenec) kresba z konca 19. storočiaHrad Gýmeš (Jelenec) foto © Imrich Kluka 1/2006Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Imrich Kluka 1/2006Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Imrich Kluka 1/2006Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Imrich Kluka 1/2006Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Imrich Kluka 1/2006Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Imrich Kluka 1/2006Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Imrich Kluka 7/2007Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009Hrad Gýmeš (Jelenec) foto © Jana Lacková 7/2009