Iliašovce - Evanjelický kostol
obec Iliašovce, okres Spišská Nová Ves, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Novoklasicistický kostol postavený v roku 1927. [1] Je to sieňový priestor s polygonálnym oltárnym uzáverom a predstavanou vežou. Fasády sú členené lizénovým rámovaním a polkruhovo ukončenými oknami s nadokennými rímsami s klenákmi. Veža s oblúčkovým vlysom je zastrešená vysokým ihlancom, ktorý dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Na chóre sa nachádza klasicistický organ z roku 1844 od Alojza Somogyiho. Pôvodne bol umiestený v kostole vo Vysokej. Do Iliašoviec bol prevezený v roku 1929. Generálnou opravou prešiel v roku 1992. [2]

V minulosti sa kvôli vážnej hospodárskej kríze veľa ľudí odsťahovalo do Ameriky. S ich pomocou bol postavený evanjelický kostol v Iliašovciach. Pozemok pre sakrálny objekt poskytla zdarma rodina Kleinova. Majetkovoprávne kostol patril Synodálnej evanjelickej cirkvi, ktorá mala centrum v Poprade-Veľkej. Kostol bol na evanjelickú cirkev v Iliašovciach majetkovoprávne prevedený 17.5.1941 kúpou, keď vznikol v Spišskej Novej Vsi evanjelický cirkevný zbor. [3]

Nie je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Stojí v severnej časti obce.