Kamienka - Kostol sv. Jána Nepomuckého
Kaminka
obec Kamienka, okres Humenné, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1798 – 1799. Opravený bol v roku 1892 a interiér vymaľovali v roku 1913. .Je to jednoloďová stavba so segmentovým oltárnym uzáverom, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Priestor je krytý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi. Na západnej strane interiéru je vstavaný chór. Hladké fasády, zakončené podstrešnou rímsou, sú členené lizénami a polkruhovo zakončenými oknami. Veža je členená kordónovou rímsou a na hornej časti nárožnými pilastrami. Nad portálom je latinský nápis, vzťahujúci sa na stavbu kostola. [1]

Z pôvodného zariadenia sa zachovali len olejomaľby – Zvestovanie, Metercia z roku 1784 a značne premaľovaný obraz sv. Jána Nepomuckého pred kráľom z druhej polovice 19. storočia. [2]

Presné znenie nápisu nad portálom je: [3]

AD Majorem DEI