Bánová (Žilina)
obec Žilina, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ z prvej polovice 19. storočia. Je to prízemná stavba s pôdorysom v tvare písmena L, pôvodne len jednokrídlová v strede s vystupujúcim rizalitom zakončeným trojuholníkovým štítom. Na pôvodnej časti smerom do dvora sú zachované arkády. Fasáda je hladká, členená oknami s pásovou šambránou. Objekt má sedlovú strechu. V miestnostiach sú rovné stropy a zrkadlové klenby. Hospodárske budovy sú pristavané kolmo k obytnej časti. [1]
Rekonštrukcia. V rokoch 2005 – 2007 prešiel kaštieľ rozsiahlou rekonštrukciou.
Súčasný stav a využitie
Stav kaštieľa je výborný. Blízke okolie pamiatky je narušené modernou výstavbou. Objekt je v súkromných rukách.
Nachádza sa v strede obce Bánová, ktorá je už mestskou časťou Žiliny.
Fotogaléria
Kaštieľ Bánová foto © Jiří Fiedler 7/1972Kaštieľ Bánová foto © Jiří Fiedler 7/1972Kaštieľ Bánová foto © Imrich Kluka 9/2011Kaštieľ Bánová foto © Imrich Kluka 9/2011Kaštieľ Bánová foto © Imrich Kluka 9/2011Kaštieľ Bánová foto © Imrich Kluka 9/2011Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014Kaštieľ Bánová foto © Viliam Mazanec 10/2014