Fintice
Dessewffyovský kaštieľ
obec Fintice, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kaštieľ spojený s kostolom. Súbor stavieb vznikol v polovici 18. storočia pri starom renesančnom kaštieli, ktorý tvorí jadro celého rozsiahleho komplexu. Budova pôvodného kaštieľa z prvej tretiny 17. storočia a jej neskororenesančný charakter bol pri rozšírení v roku 1750 – 1755 barokizovaný. Rozšírený kaštieľ obostavali novými obytnými a hospodárskymi budovami z troch strán okolo južného dvora a nové východné krídlo spojili s kostolom menšou arkádovou budovou, ktorá premosťuje potok. [1] Vybudovaním spojovacej chodby priamo z areálu kaštieľa ponad potok veľkým oblúkom, nad ktorým sú obytné priestory, vznikol zvláštny architektonický útvar spojenia panského sídla priamo s emporou kostola. Samostatné krídla kaštieľa vytvárajú náznak opevnenia. [2] Hlavná budova kaštieľa má kamenný barokový vstupný portál s girlandami. [3] Priečelie orientované na juh má na nárožiach hranolové rizality pripomínajúce veže. Fasády členia pozdĺžne okná, iba na niekoľkých sa zachovali jednoduché šambrány. [4] V prízemí sú renesančné klenby a na poschodí české klenby so štukami. Objekt má manzardovú strechu, nad rizalitmi je valbová. Medzi starým kaštieľom a hospodárskymi traktmi je na východnej strane ranobaroková brána s reliéfmi na rohoch zo 17. storočia. Okná nových krídel a spojovacieho traktu majú štukové ornamentálne orámovanie, také isté ako veža kostola – 1754. [5] V chodbe, ktorá spája kaštieľ s kostolom, sú barokové klenby s bohatou štukovou výzdobou. [6]

Fintice – kaštieľ s areálom – sýpka (č. ÚZPF 2143/1) – architektonicko-historický výskum - rok 2015. Autori: Mgr. Michaela Haviarová, PhD., Mgr. art. Tomáš Haviar. [7]

Stav historického sídla je dobrý.
Komplex stavieb stojí v strede obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice (vpravo sýpka) foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice (vpravo časť sýpky) foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice (v pozadí veža kostola) foto © Jiří Fiedler 4/1974Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice - vstupný portál foto © Viliam Mazanec 5/2012Kaštieľ Fintice - vstupný portál foto © Jiří Fiedler 4/1974Kaštieľ Fintice foto © Viliam Mazanec 5/2012Fintice - hospodárska budova kaštieľa foto © Viliam Mazanec 5/2012Fintice - hospodárska budova kaštieľa foto © Viliam Mazanec 5/2012Fintice - hospodárska budova kaštieľa foto © Viliam Mazanec 5/2012Fintice - hospodárska budova kaštieľa foto © Viliam Mazanec 5/2012Fintice - hospodárska budova kaštieľa (v pozadí strecha veže kostola) foto © Viliam Mazanec 5/2012Fintice - vstup do areálu kaštieľa (pohľad z dvora) foto © Viliam Mazanec 5/2012Fintice - hospodárska budova kaštieľa a vstup do areálu foto © Viliam Mazanec 5/2012Fintice - hospodárska budova kaštieľa, vstup do areálu a v pozadí kaštieľ (v popredí socha Panny Márie) foto © Viliam Mazanec 5/2012Fintice - hospodárska budova kaštieľa a v pozadí kaštieľ foto © Viliam Mazanec 5/2012Fintice - hospodárska budova kaštieľa a v pozadí kaštieľ foto © Viliam Mazanec 5/2012Fintice - hospodárska budova kaštieľa, vpravo spojovacie krídlo a v pozadí kaštieľ foto © Viliam Mazanec 5/2012Fintice - hospodárska budova kaštieľa, v pozadí kaštieľ a vpravo spojovacie krídlo  foto © Viliam Mazanec 5/2012