Obišovce
obec Obišovce, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ z prvej polovice 19. storočia s nepravidelným pôdorysom. Má vystupujúci rizalit a rustikované nárožné pilastre. Rizalit je zakončený trojhranným tympanónovým štítom, v ktorom je kruhový otvor. Miestnosti sú zaklenuté pruskými klenbami. Kaštieľ prešiel viacerými úpravami. [1] V 20. a 21. storočí rozsiahle zásahy výrazne zmenili celý objekt, ktorý značne stratil na svojej historickej hodnote. [2]

Šľachtické sídlo vlastnili kedysi Máriássyovci. Odtiaľ mali výhľad na celú toryskú dolinu, v ktorej sa nachádzalo ich panstvo. [3]

Kaštieľ je veľmi zmodernizovaný. Slúži na bývanie.
Stojí vo východnej časti obce. Nachádza sa neďaleko Kostola Ružencovej Panny Márie.
Fotogaléria
Kaštieľ Obišovce foto © Viliam Mazanec 4/2016Kaštieľ Obišovce foto © Viliam Mazanec 4/2016Kaštieľ Obišovce foto © Viliam Mazanec 4/2016Kaštieľ Obišovce foto © Viliam Mazanec 4/2016Kaštieľ Obišovce foto © Viliam Mazanec 4/2016Kaštieľ Obišovce foto © Viliam Mazanec 4/2016Kaštieľ Obišovce foto © Viliam Mazanec 4/2016Kaštieľ Obišovce foto © Viliam Mazanec 4/2016Kaštieľ Obišovce foto © Viliam Mazanec 4/2016Kaštieľ Obišovce foto © Viliam Mazanec 4/2016Kaštieľ Obišovce foto © Viliam Mazanec 4/2016Kaštieľ Obišovce foto © Viliam Mazanec 4/2016Kaštieľ Obišovce foto © Viliam Mazanec 4/2016