Terňa
obec Terňa, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ z prvej polovice 17. storočia. Rokokovo prestavaný a prefasádovaný bol v druhej polovici 18. storočia. K renesančnej blokovej dvojpodlažnej stavbe pripojili rizalit rokokového schodišťa a zlikvidovaním obytných priestorov prízemia riešili poschodie renesančnej stavby iba oknami s pásovou šambránou a rovnou nadokennou rímsou. Prístavba so schodišťom je riešená na spôsob vyvýšeného prízemia. Fasády boli členené nárožnými pilastrami s bohatou štukovou rokokovou hlavicou, spojenými korunnou rímsou. V strednej osi prístavby sú zvyšky ušnicového portálu a nad ním malý balkón, ktorý mal kedysi rokokovú mrežu. Na balkón viedli honosné dvere s bohatou štukovou výzdobou. Po oboch stranách je jedno ozdobené okno so štukovou ušnicovou šambránou, nadokenným rokajovým motívom a okrídleným segmentovým festónom. Priečelie je zakončené trojhranným frontónom, na vnútornej ploche ktorého sú štukové rastlinné motívy. V miestnostiach sú renesančné hrebienkové klenby. Objekt je zastrešený manzardovým ihlancom. [1]
Bez zásahu. Má síce novšiu strechu, ale k celkovej obnove nedošlo.

Terňa - kaštieľ (č. ÚZPF 385/0) - architektonicko-historický výskum - rok 2004. Autorka: PhDr. J. Čechová. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav historického je veľmi zlý. Kaštieľ je opustený a chátra. Ochranné pásmo pamiatky je narušené modernou výstavbou.
Fotogaléria
Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Terňa foto © Viliam Mazanec 7/2013