Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha
obec Kráľovský Chlmec, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol. V polovici 18. storočia bol barokizovaný. Opravili ho v roku 1896 a po roku 1946. Presbytérium a obvodové múry pochádzajú z polovice 14. storočia, klenba v presbytériu je z druhej polovice 14. storočia. Baroková úprava lode a jej zaklenutie sú z druhej polovice 18. storočia. Ide o jednoloďový kostol s polygonálne zakončeným presbytériom, s pristavanou sakristiou a so vstavanou vežou. Presbytérium má jedno pole krížovej rebrovej klenby, loď valenú klenbu s lunetami. Fasády sú členené opornými piliermi a lizénami. Veža je zakončená barokovou baňou. [1]

Hlavný i bočný oltár, kazateľnica a patronátne lavice sú klasicistické z čias okolo roku 1800. [2]

Rekonštrukcia.

Veľkorysou obnovou prešiel kostol v 60. rokoch 20. storočia. Rekonštrukcia interiéru prebehla v rokoch 2012 – 2013. Práce zahŕňali izoláciu strešného priestoru, opravu a maľbu gotickej svätyne a barokovej lode chrámu. Ďalej obnovu podlahy, výmenu lavíc a modernizovanie osvetlenia. [3]

Rozsiahla obnova exteriéru sakrálneho objektu sa uskutočnila v rokoch 2014 – 2015. [4]

Fotogaléria
Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016Kráľovský Chlmec - Kostol sv. Ducha foto © Viliam Mazanec 7/2016
[3 - 4] Informačná tabuľa v teréne. (7/2016)