Kuchyňa - Kaplnka sv. Rócha
obec Kuchyňa, okres Malacky, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnku dal postaviť v roku 1703 pernecký farár Martin Haršáni. Vybudovali ju z darov veriacich v dobe, keď sa zároveň staval kuchynský kostol. Práve na mieste, kde stojí, ju vraj postavili preto, lebo sa tu nachádzal tzv. posvätný kameň s Kristovou šlapajou. O tomto kameni píše kronika, že sa našiel pri stavbe mlyna pri kostole, kde veľmi zavadzal. Bol zvláštny tým, že pri udretí naň striekala z neho tekutina podobná krvi. Na radu miestneho duchovného ho naložili na voz, do ktorého bol zapriahnutý pár nevinných "statkov" a kam ho dotiahnu, tam ho mali zložiť. Dotiahli ho na miesto dnešnej kaplnky sv. Rócha, tam zastali a kameň zhodili. Na tom mieste pri studničke postavili kaplnku, ku ktorej putovalo veľa ľudí pre údajný liečivý účinok vody. Ľudia opriadli kaplnku i studničku mnohými uzdraveniami, najmä očných a kožných chorôb, keď si oči a postihnuté miesta umývali vodou zo studničky. [1]
Rekonštrukcia.

Generálne oprava kaplnky sa uskutočnila v rokoch 1987 - 1988. Kaplnka dostala medenú strechu, nové dvere a bola renovovaná zvonku i vo vnútri. [2]

Stojí na lúkach smerom k Perneku. [3]
Fotogaléria
Kuchyňa - Kaplnka sv. Rócha foto © Ľuboš Repta 6/2015Kuchyňa - Kaplnka sv. Rócha foto © Ľuboš Repta 6/2015Kuchyňa - Kaplnka sv. Rócha foto © Ľuboš Repta 6/2015Kuchyňa - Kaplnka sv. Rócha foto © Ľuboš Repta 6/2015Kuchyňa - Kaplnka sv. Rócha foto © Ľuboš Repta 6/2015Kuchyňa - Kaplnka sv. Rócha foto © Ľuboš Repta 6/2015