Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána
obec Nižné Ružbachy, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnka z roku 1847. [1] Zasvätená je sv. Floriánovi patrónovi hasičov. Postavená bola vraj po požiari. Údajne až po miesto, kde stojí kaplnka, dedina vyhorela a občania, ktorých domy ostali zachované z vďaky postavili kaplnku. [2] V roku 1953 bola do nej členmi hasičského zboru zakúpená socha sv. Floriána. [3]

Nie je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Stojí priamo v obci, v časti zvanej Závada.
Fotogaléria
Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023Nižné Ružbachy - Kaplnka sv. Floriána foto © Viliam Mazanec 10/2023
[1] LEŠČINSKÝ, Ján: Nižné Ružbachy - časy minulé. 23.3.2019
[2] CHALUPECKÝ, Ivan - MATAVA, Fabián: Nižné Ružbachy. Košice: Oriens, s. r. o., 2002. s. 53.