Osikov - Kostol sv. Michala archanjela
obec Osikov, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kostol postavený v roku 1612 s použitím staršieho gotického sakrálneho objektu. Interiér bol upravený v druhej polovici 18. storočia. Kostol obnovili v roku 1905, 1934 a 1955. Pôvodne to bol jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Presbytérium je kryté valenou klenbou s lunetami. Loď má pruské klenby. Hranolová veža v jadre gotická ma diagonálne nárožné operáky a nárožné sgrafitové kvádrovanie. Nad korunnou rímsou veže je renesančná štítová atika. [1]

Vnútorné zariadenie pochádza zväčša z roku 1905. Z pôvodného inventára sa zachoval renesančný kalich z roku 1545 s retardovanými gotickým ornamentálnymi prvkami a baroková monštrancia zo začiatku 18. storočia. [2]

Kostol dal postaviť začiatkom 17. storočia gróf Žigmund Forgách v renesančnom slohu. [3]

Kolmo na kostol bola postavaná nová moderná loď.