Rakovnica - Evanjelický kostol
Rekeňa, Rekeň
obec Rakovnica, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1836. Obnovený bol v roku 1866. Je to pozdĺžny sieňový priestor s polkruhovým uzáverom, zaklenutý konchou a pruskými klenbami. Nad vstupom je drevená protestantská empora s maľovanou a vyrezávanou rastlinnou ornamentikou na parapete. Fasády sú hladké, len predstavaná veža, situovaná do štítového priečelia, je členená lizénami, pilastrami a nadokenným festónom. Veža je zakončená nízkou zvonovitou strechou. [1]

Oltár je neskorobarokový z konca 18. storočia. V 20. storočí ho obnovili a doplnili novým obrazom Krista v Getsemanskej záhrade. Po oboch stranách obrazu sú stĺpy a plastiky apoštola Petra a Pavla, zovreté postrannými ušami akantov s páskou. [2]

Vo vysokej zvonici sa nachádzajú dva zvony. Na menšom z nich je nápis: "COM. 5105 DALI LIAT REKENSKÍ EV. AV. CIRKEVNICI V ROKU 1927 ULIALA PREŠOVSKÁ ZVONOLEJÁRNA". Na väčšom: "REKENYE UJFALU EVANGELIKA HIT VALLASU FIOK EGYHÁZ ÖNTETTE 1864 EABEN KALLINA GYÖRGY ISKOLATANÍTÓ IDEJÉBEN ÖNTÖTTE KORRENTSCH MARK EGERBEN". [3]