Salka – Krížová cesta
obec Salka, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Súbor dal postaviť v roku 1926 dekan György Ferenczy, vtedajší správca farnosti . okrem iného aj ako spomienkové miesto na občanov, ktorí padli v prvej svetovej vojne. Štrnásť pilierikových zastavení Krížovej cesty s výklenkovým nadstavcom zdobeným na zadnej strane vpadlinou v tvare kríže, podľa návrhu vdp. G. Ferenczyho postavil miestny remeselník József Molnár. Donátormi boli András Molnár, Viktor Turczel, manželia Károly a Rozál Molnárovci a vdp. G. Ferenczy. Dielo posvätil 20. októbra 1926 novozámocký františkánsky gvardián Kolozs Csulen. [1]

Zastavenia lemujú obdĺžnikový priestor, v strede ktorého stojí starší barokový kamenný kríž s Ukrižovaným z roku 1753. Anatomicky prepracovaná a jemne modelovaná postava Krista má rozviatu bedernú rúšku previazanú šnúrou. Na konvexne prehnutom podstavci kríža je datovanie A D [1]753 s menom PAVL CHMELIK,označujúcim s najväčšou pravdepodobnosťou donátora. Reliéfy Krížovej cesty sú podľa údaja v kronike vyhotovené z pálenej terakoty u známej firmy Mayer v Mníchove. Zhodné kompozície sú napríklad v Bobrove, Banskej Bystrici, Rajeckej Lesnej, Hrušove, Trávnici a Čiernej Vode. V sokloch zastavení sú vsadené tabuľky s menami spoluobčanov padlých v prvej svetovej vojne. [2]

V roku 1952 postavili pri vstupe do areálu malú otvorenú Kaplnku Sedembolestnej Panny Márie. [3]

Areál dotvára zeleň, zo stromov je to lipa malolistá a pagaštan konský. [4]