Skalica - Starý židovský cintorín
obec Skalica, okres Skalica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Cintorín v Skalici je jednou z najfascinujúcejších židovských pamiatok na Slovensku. Židia žili v Skalici v určitých obdobiach už od stredoveku. V 18. storočí sa v meste usadili židovské rodiny z Moravy. [1]
Ide o udržiavaný cintorín.
Rozprestiera sa na svahu pod románskou rotundou sv. Juraja. [2]
Fotogaléria
Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 11/2013Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 11/2013Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 11/2013Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015Skalica - Starý židovský cintorín foto © Hana Farkašová 7/2015
Poznámky
[1] BORSKÝ, Maroš: Židovské pamiatky západného Slovenska. Jewish Monuments of Western Slovakia. Bratislava: Neinvestičný fond židovského kultúrneho dedičstva – Menorah, Bratislava, 2011. s. 69.
[2] BORSKÝ, Maroš: Židovské pamiatky západného Slovenska. s. 69.