Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie
obec Slovenský Grob, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka postavená v roku 1759. Prestavali ju v roku 1898. Jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a do štítového priečelia vstavanou vežou. Za presbytériom sa nachádza pristavaná sakristia. Interiér je zaklenutý rovným stropom. Fasády sú členené pilastrami s rímsovou hlavicou. Veža členená lizénovým rámom a podstrešným plochým oblúčkovým vlysom tvorí na hlavnej fasáde rizalit. Zakončená je ihlancom. [1]

Oltár z konca 19. storočia je v historizujúcom slohu, na ňom drevená socha Piety, ľudová drevorezba zo začiatku 19. storočia. Klasicistický obraz sv. Michala archanjela pochádza z konca 19. storočia. Votívny obraz (ľudová maľba) z roku 1759 venovala Jaicayovská rodina. [2]

Fotogaléria
Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Ľuboš Repta 7/2015Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Ľuboš Repta 7/2015Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Ľuboš Repta 7/2015Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Ľuboš Repta 7/2015Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Ľuboš Repta 7/2015Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Jana Lacková 11/2018Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Jana Lacková 11/2018Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Jana Lacková 11/2018Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Jana Lacková 11/2018Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Jana Lacková 11/2018Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Jana Lacková 11/2018Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Jana Lacková 11/2018Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Jana Lacková 11/2018Slovenský Grob - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie foto © Jana Lacková 11/2018