Spišská Belá - Múzeum Dr. Michala Greisigera
obec Spišská Belá, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História
Múzeum bolo otvorené v roku 1994. Nachádza v rodinnom dome, kde Michal Greisiger (1851 - 1912) prežil väčšiu časť svojho života. [1]

V roku 1883 sa Greisiger stal hlavným mestským lekárom. Získal si vysokú vážnosť a dobrú povesť. Chudobných často liečil zdarma, ba prispel im aj na lieky a výživu. Rómskych pacientov - najmä z Rakús a Krížovej Vsi - držal v osobitnej starostlivosti, i keď mu to niektorí mešťania zazlievali. V medicíne využíval liečivé byliny. Celý život bojoval proti fajčeniu a alkoholizmu, ktoré pokladal za liaheň tuberkulózy na Spiši. [2]

Greisiger ako tretí horolezec vystúpil na Kežmarský štít s Ladislavom Medňanským. S priateľmi upravoval a označoval značkami tatranské chodníky. [3]

Bol členom Spolku spišských lekárov a lekárnikov, Uhorského karpatského spolku i rôznych belianskych spolkov. Ako občan sa starol o hospodárske a kultúrne povznesenie mesta. Významný spišskobeliansky lekár bol i skúseným botanikom (vlastnil rozsiahly herbár) a ornitológom, ktorý sám pripravoval preparáty. [4]

Súčasný profesionálny archeologický výskum praveku a včasnej doby dejinnej Spiša mu vďačí za mnohé objavy. Azda najvýznamnejším náleziskom objaveným Michalom Greisigerom je výšinné sídlisko Burchbrich východne od Veľkej Lomnice. Greisiger odtiaľ zachránil pozoruhodný a nevšedný súbor medených predmetov, datovaných do neskorej doby kamennej, teda do čias kedy nastal všeobecný úbytok toho kovu. [5]

Michal Greisiger je pochovaný na mestskom cintoríne v Spišskej Belej. [6]

Budova múzea je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 11668/1 ako meštiansky pamätný dom a pod číslom 11668/2 je zapísaná pamätná tabuľa umiestnená na fasáde. [7]

Expozície
Expozícia približuje život a činnosť polyhistora, mestského lekára zo Spišskej Belej spolu s históriou a etnografickými špecifikami mestečka. Popri práci mestského lekára sa Greisiger venoval skúmaniu flóry a fauny Spiša a archeologickým výskumom v regióne. V expozícii sú vystavené doklady o jeho vedeckých záľubách a v expozícii je umiestnený pôvodný nábytok i nástroje z jeho lekárskej ordinácie. [8]
Múzeum Dr. Michala Greisigera
Hviezdoslavova 21
Spišská Belá
Nachádza sa v centre mesta.
Fotogaléria
Spišská Belá - Múzeum Dr. Michala Greisigera foto © Viliam Mazanec 10/2023Spišská Belá - Múzeum Dr. Michala Greisigera foto © Viliam Mazanec 10/2023Spišská Belá - Múzeum Dr. Michala Greisigera foto © Viliam Mazanec 10/2023Spišská Belá - Múzeum Dr. Michala Greisigera foto © Viliam Mazanec 10/2023Spišská Belá - Múzeum Dr. Michala Greisigera foto © Viliam Mazanec 10/2023Spišská Belá - Múzeum Dr. Michala Greisigera foto © Viliam Mazanec 10/2023Spišská Belá - Múzeum Dr. Michala Greisigera foto © Viliam Mazanec 10/2023
[2 - 6] Informačná tabuľa v teréne. 10/2023