Veľký Kamenec - Kostol sv. Jozefa pestúna
obec Veľký Kamenec, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1801 – 1814. Renovovaný bol v roku 1871 a 1911. Jednoloďový priestor so segmentovým presbytériom, zaklenutý pruskými klenbami. Má vstavanú vežu a čelné priečelie členené pilastrami. Ostatné fasády sú členené lizénami. Hlavný oltár je z čias stavby, čiastočne riešený nástennou iluzívnou maľbou ako klasicistická architektúra. Kazateľnica je klasicistická zo začiatku 19. storočia. Obraz sv. Pavla, neskorobarokový zo začiatku 18. storočia. [1]
Stav kostola je veľmi dobrý.
Stojí na kopci neďaleko hradu.
Fotogaléria
Veľký Kamenec - Kostol sv. Jozefa pestúna foto © Viliam Mazanec 8/2010Veľký Kamenec - Kostol sv. Jozefa pestúna foto © Viliam Mazanec 8/2010Veľký Kamenec - Kostol sv. Jozefa pestúna foto © Viliam Mazanec 8/2010Veľký Kamenec - Kostol sv. Jozefa pestúna foto © Viliam Mazanec 8/2010Veľký Kamenec - Kostol sv. Jozefa pestúna foto © Viliam Mazanec 8/2010Veľký Kamenec - Kostol sv. Jozefa pestúna foto © Viliam Mazanec 8/2010Veľký Kamenec - Kostol sv. Jozefa pestúna foto © Viliam Mazanec 8/2010