Brezina - Chrám sv. Petra a Pavla
Kolbaš
obec Brezina, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1785. Opravený a rozšírený sakristiou bol v roku 1909. Obnovili ho v roku 1947. Je to jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté konchou. V lodi sú české placky a medziklenbové pásy, ktoré dosadajú na rímsové hlavice vtiahnutých, štukovou ornamentikou dekorovaných pilierov. Fasády sú hladké. Veža, zakončená barokovou laternovou kupolou má skosené hrany a ornamentálny vlys v podstrešnej rímse. [1]

Kamenná krstiteľnica pochádza z druhej polovice 18. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v inventári kostola uvádza barokový kalich z roku 1763 s rytým nápisom. [2]