Čachtice - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho
obec Čachtice, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Gotická kaplnka zo začiatku 14. storočia. Ide o jednoloďový pozdĺžny priestor s polygonálnym uzáverom. Presbytérium je zaklenuté krížovou rebrovou klenbou. Rebrá s klinovou výžľabenou profiláciou dosadajú na konzoly s maskou a sú vo vrchole upnuté kruhovým svorníkom. [1] V stene sú dve okná. Loď má na východnej stene dva väčšie obloky. [2] Krížová klenba lode a triumfálny oblúk majú bohatú neskororenesančnú štukovú ornamentálnu výzdobu z prvej polovice 17. storočia. Drevená organová empora má maľovaný parapet s obrazmi svätcov (Panna Mária, sv. Štefan a sv. Ladislava) z druhej polovice 17. storočia. [3] Prevezený bol sem z hradnej kaplnky. [4] Na menze oltára bol kedysi v klasicistickom ráme obraz sv. Antona Paduánskeho. Na vonkajšej fasáde kaplnky je barokový epitaf z roku 1753. [5]

V hrobe pod kaplnkou je 34 rakví kňazov a ďalších osobností obce. Na čelnej fasáde je malé gotické štvorlístkové okno a na štíte kamenný kríž. [6]

Stav kaplnky je výborný. Slúži svojmu účelu.
Stojí vedľa kostola. Nachádza sa vnútri opevneného komplexu Kostola sv. Ladislava.
Fotogaléria
Čachtice - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Hana Farkašová 10/2014Čachtice - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Hana Farkašová 10/2014Čachtice - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Hana Farkašová 10/2014Čachtice - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Hana Farkašová 10/2014Čachtice - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Hana Farkašová 10/2014Čachtice - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Hana Farkašová 10/2014Čachtice - Kaplnka sv. Antona Paduánskeho foto © Hana Farkašová 10/2014