Hlohovec - Židovský cintorín
obec Hlohovec, okres Hlohovec, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Priestor židovského cintorína je ohraničený vysokým kamenno-tehlovým múrom z 19. storočia, v ktorom sa nachádzajú zamurované staršie vstupy do cintorína. [1]

Samotný cintorín je možné rozdeliť na dve časti - staršia z 18. storočia leží na západnej (pravej) strane pozdĺž múru. V priestore starého cintorína sú umiestnené vzácne židovské barokové náhrobníky z polovice 18. storočia a významné hrobové miesta. V tejto časti cintorína sú hromadné hroby z morových epidémií, ale aj posledné miesta odpočinku významných osobností – ide o hrobové miesto Sáry Ley van Geldernovej, starej matky Heinricha Heineho. Ďalším zaujímavým miestom je hrob hlohovského rabína a učenca Mordechaja Deutscha z roku 1773. Architektonicky pozoruhodná a cenná je hrobka Markusa Dukesa v podobe hrobu pramatky Ráchel v Betleheme z 19. storočia. [2]

V novej časti cintorína sú hroby a náhrobníky z 20. storočia. [3]

Cintorín je jedinou zachovanou pamiatkou po židovskej komunite v Hlohovci, ktorá mala v roku 1869 až 1160 členov a tvorila 16,5% obyvateľstva Hlohovca. Na cintoríne je uložená strecha jednej z veží synagógy, ktorú zbúrali v roku 1960. [4]

Rekonštrukcia
Cintorín je udržiavaný.
Prístup
Nachádza sa na Nitrianskej ulici a stúpa do mierneho svahu, kde naň nadväzuje mestský cintorín s Kalváriou. [5] Situovaný je v juhovýchodnej časti mesta, pri ceste č. 513 do Nitry. [6]
[4] BORSKÝ, Maroš: Židovské pamiatky západného Slovenska. Jewish Monuments of Western Slovakia. Bratislava: Neinvestičný fond židovského kultúrneho dedičstva – Menorah, Bratislava, 2011. s. 37.
[6] BORSKÝ, Maroš: Židovské pamiatky západného Slovenska. s. 37.