Moravany nad Váhom
obec Moravany nad Váhom, okres Piešťany, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne stredoveký kaštieľ je situovaný na terase nad údolím Váhu. V dobe svojho vzniku sa skladal z dvoch samostatných budov, scelených až renesančnou prestavbou koncom 16. storočia. Touto prestavbou získal kaštieľ zhruba dnešný vzhľad. V 18. storočí sa uskutočnili barokové úpravy objektov. Z tohto obdobia pochádza prístavba balkóna nad ústrednou sálou. Pomerne veľké úpravy sa vykonali v 80. rokoch 19. storočia, keď kaštieľ nadstavali o ďalšie poschodie a reprodukovali aj jeho renesančný stav. Navzájom prepojené budovy kaštieľa uzatvárajú nádvorie. Budovy sú ukončené charakteristickou oblúčkovou atikou. Známy je ako kaštieľ Motešických. Okolo kaštieľa je anglický park s galériou plastík od umelcov z celého sveta, ktorí tu tvoria v rámci medzinárodných sochárskych sympózií. [1]

Moravany nad Váhom – kaštieľ s areálom – (č. ÚZPF 954/1, 2, 4, 5) - architektonicko-historický výskum - rok 2017. Autorka: Mgr. Kristína Zvedelová, PhD.. [2]

Moravany nad Váhom – kaštieľ s areálom, stavba hospodárska (č. ÚZPF 954/5) – doplnkový architektonicko-historický výskum dvorovej fasády - rok 2019. Autorka: Mgr. Kristína Zvedelová, PhD.. [3]

Súčasný stav a využitie
Historické sídlo je v procese obnovy. Kedysi slúžilo ako Domov slovenských výtvarných umelcov a architektov.
Stojí v strede obce. Kaštieľska 161.
Fotogaléria
Kaštieľ Moravany nad Váhom zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1929)Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Jiří Fiedler 7/1972Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Jiří Fiedler 7/1972Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Jiří Fiedler 7/1972Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Imrich Kluka 6/2012Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom a hospodárske zámenie foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom a hospodárske zámenie foto © Hana Farkašová 9/2018Moravany nad Váhom - hospodárske zámenie kaštieľa foto © Hana Farkašová 9/2018Moravany nad Váhom - hospodárske zámenie kaštieľa foto © Hana Farkašová 9/2018Moravany nad Váhom - hospodárske zámenie kaštieľa foto © Hana Farkašová 9/2018Moravany nad Váhom - hospodárske zámenie kaštieľa foto © Hana Farkašová 9/2018Moravany nad Váhom - hospodárske zámenie kaštieľa foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom (pohľad z parku) foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom (pohľad z parku) foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom (pohľad z parku) foto © Hana Farkašová 9/2018Kaštieľ Moravany nad Váhom (pohľad z parku) foto © Hana Farkašová 9/2018