Lazy pod Makytou - Kostol Narodenia Panny Márie
Lazy
obec Lazy pod Makytou, okres Púchov, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1801 na mieste staršieho dreveného kostola. Opravený bol v 19. storočí, začiatkom 20. storočia a po roku 1945, keď ho vymaľoval kostolný maliar R. O. Dollinger. Ide o jednoloďový priestor s polkruhovým zakončením presbytéria, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Loď má rovný strop. Fasáda je hladká so segmentovo zakončenými oknami a podstrešnou rímsou. Veža je členená kordónovými rímsami a zastrešená cibuľovitou kupolou barokových tvarov. [1]

Hlavný oltár je z roku 1801, s novším obrazom Panny Márie podľa B. E. Murilla z konca 19. storočia. Kazateľnica je klasicistická z roku 1801, na parapete obraz Dobrého pastiera. Zvony z roku 1721 pochádzajú z predošlého dreveného kostola. [2]