Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov
obec Lučivná, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavili v čase druhej svetovej vojny v roku 1940. Podľa rovnakého projektu postavili zakrátko aj kostol v kúpeľoch Štós. Ide o jednoloďový priestor z kubických objemov s prevýšenými bočnými oknami. Veža je predsunutá symetricky vľavo pred hlavnú fasádu (v Štóse je na opačnej strane) a pozostáva z hlavného hranola objemu, na ktorý je nasadený menší hranol s dvojkrížom na vrchole. Ploché strechy odkazujú na funkcionalistické podnety. Autor projektu je však neznámy. Stroho funkcionalisticky je tiež upravený interiér. Na priečelí nad vstupom je na konzole pieskovcová socha anjela ochraňujúceho dievčatko, motív, ktorý pripomína, že sa v kúpeľoch liečia deti. [1]
Rekonštrukcia.

Sakrálny objekt obnovili v roku 1991. Vtedy osadili tabuľku vpravo od vstupu, ktorú vsadili do sokla z umelého kameňa a pripomína rok obnovy. [2]

Stojí v ústraní areálu kúpeľov.
Fotogaléria
Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - drevený kríž pred kostolom foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019Lučivná (Kúpele) - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Hana Farkašová 6/2019
[1] DULLA, Matúš et al.: Slávne kúpele Slovenska. Bratislava: FOIBOS BOOKS SK s.r.o., 2014. s. 103.
[2] DULLA, Matúš et al: Slávne kúpele Slovenska. s. 103.