Sobotište - Židovský cintorín
obec Sobotište, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
S výnimkou dvoch náhrobných kameňov sa na všetkých nachádzajú hebrejské texty a jednotlivé náhrobky dokumentujú kultúrny konzervativizmus miestnych židov. Majú tradičný tvar, ktorý sa počas užívania cintorína príliš nemenil. Pochovaný je tu aj miestny rabín Izrael Reich a jeho príbuzní. [1]
Prístup
Nachádza sa v blízkosti katolíckeho cintorína na svahu za obcou v smere na Kúty. Je obohnaný múrom, ale je voľne prístupný. [2]
Fotogaléria
Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2014
Poznámky
[1] BORSKÝ, Maroš: Židovské pamiatky západného Slovenska. Jewish Monuments of Western Slovakia. Bratislava: Neinvestičný fond židovského kultúrneho dedičstva – Menorah, Bratislava, 2011. s. 71.
[2] BORSKÝ, Maroš: Židovské pamiatky západného Slovenska. s. 71.