Trstín - Kostol sv. Petra a Pavla
Nádaš
obec Trstín, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v rokoch 1753 – 1763. Jednoloďový pozdĺžny priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami. V západnom uzávere lode je postavený arkádový organový chór s konvexno-konkávnym parapetom, zdobeným listovými festónmi. Veža vstavaná do štítovej fasády je zastrešená klasicistickou baňou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. Pod kostolom sa nachádza krypta z roku 1763. [1] Fasády sú členené lizénovým rámovaním, veža má pilastre.

Hlavný oltár s predstavanou menzou a tabernákulom má uprostred maľovanej iluzívnej barokizujúcej architektúry závesný obraz Zvestovania Panny Márie, z polovice 18. storočia. Bočný oltár s obrazom sv. Františka, pilastrový je z konca 18. storočia,. Bočný oltár Panny Márie, stĺpový s volútovým štítom, má uprostred niku s novšou sochou Panny Márie. Barokový pilastrový oltár sv. Rodiny z druhej polovice 18. storočia má uprostred obraz sv. Rodiny. Kazateľnica je neskorobaroková z druhej polovice 18. storočia, s reliéfmi biskupov na parapete novšieho rečnišťa a so sochou sv. Petra na baldachýne. Drevený organ je klasicistický. [2]

Rekonštrukcia.

Trstín – Kostol sv. Petra a Pavla (č. ÚZPF: 1146/1) – architektonicko-historický výskum – rok 2021. Autorka: PhDr. Mária Smoláková CSc.. [3]

Fotogaléria
Trstín - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Ľuboš Repta 7/2014Trstín - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Ľuboš Repta 7/2014Trstín - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Ľuboš Repta 7/2014Trstín - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Ľuboš Repta 7/2014Trstín - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Ľuboš Repta 7/2014Trstín - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Ľuboš Repta 7/2014Trstín - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Ľuboš Repta 7/2014Trstín - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Ľuboš Repta 7/2014