Vranov nad Topľou - Evanjelický kostol
Vranov
obec Vranov nad Topľou, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Novogotický kostol postavený v roku 1936. [1] Pôvodne jednoloďový moderný priestor s trojitými akcentovanými hrotitými oknami. Predstavaná veža má zvukovú arkádu s mierne lomenými oblúkmi. Na čelnej strane veže je veľký prelamovaný kríž. Veža je krytá vysokou ihlancovou prilbou. [2] Fasády sú hladké.

Pokus o výstavbu kostola na začiatku 20. storočia stroskotal. V roku 1936 si evanjelici vedení merníckym farárom Dáriusom Končekom postavili chrám pre 150 ľudí. Sakrálny objekt projektoval staviteľ Arnošt Vorsa z Humenného a evanjelici ho stavali od 2. 5. 1936 do 3. 11. 1936. Dňa 4. novembra 1936 bol posvätený biskupom Dr. Vl. P. Čobrdom. V roku 1996 bol rozobraný (okrem veže) a na jeho mieste postavený priestranný chrám pre zhruba 600 sediacich poslucháčov. Plány na prestavbu vypracoval Ing. arch. Ondrej Mrlian z Hýb. Prestavba sa konala pod vedením zborového farára Slavomíra Galla a trvala od 18. mája 1996 do 15. novembra 1997. V nedeľu 16. novembra 1997 bol Chrám Ducha Svätého posvätený generálnym biskupom prof. Dr. Júliusom Filom ml.. [3]

Stojí neďaleko centra mesta.
Fotogaléria
Vranov nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2019Vranov nad Topľou - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2019