Žibritov - Evanjelický kostol
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1838. Vežu postavili neskôr. Ide o sieňový priestor so segmentovým oltárnym uzáverom a murovaným chórom. Interiér je klenutý pruskými klenbami. Moderná predstavaná štvorcová veža s neomietnutého kameňa je krytá cibuľovitou strechou s laternou. [1] Vznikol čudný kontrast novodobej veže a strechy na spôsob baroka.

Oltár je klasicistický z roku 1838, stĺpová architektúra s baldachýnovým zakončením. Stred oltára vyplňuje obraz Ježiša, signovaný monogramom A. P. Kazateľnica je kamenná s dreveným baldachýnom z 30. rokov 19. storočia. Kamenná krstiteľnica je z polovice 19. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v sakristii uvádza obraz Kázanie Ježiša, ľudovú prácu z prvej polovice 19. storočia od neznámeho autora z Krupiny. [2]