Beloveža - Chrám sv. Michala archanjela
obec Beloveža, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1778 v rámci projekčnej činnosti staviteľskej komory. Obnovený bol v roku 1898. Opravili ho po druhej svetovej vojne. Je to jednoloďová sakrálna stavba s polygonálnym uzáverom, ktorá má pri prvom klenbovom poli po oboch stranách lode malé polkruhové bočné kaplnky a na západnom priečelí predstavanú vežu. Nad jednotlivými priestormi objektu sú barokové cibule, dosadajúce na podstrešné rímsy prilbovitou časťou. Kostol má celkom päť cibuľovitých vežičiek. Interiéry sú zaklenuté pruskými klenbami s pásmi dosadajúcimi na rímsy pilastrov. Fasády sú členené lizénovými rámami. [1]

Vnútorné zariadenie je z obdobia okolo roku 1898. Kalich je neskorobarokový s nápisom z roku 1726. Opravovaný bol v roku 1821. [2]