Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín
obec Častá, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Ide o malý židovský cintorín, ktorý slúžil židom žijúcim na panstve rodu Pálffyovcov. Jednoduché náhrobné kamene pochádzajú z 19. storočia. Niektoré z nich boli presunuté do hradu a umiestnili ich vedľa vchodu do pivnice. [1]

Židovskú komunitu v obci Častá po hradom tvorilo v roku 1767 asi desať rodín, ale v roku 1828 tu žilo už 270 židov. Ich počet sa však postupne znižoval v dôsledku odchodu mladých ľudí do miest. V roku 1940 tu evidovali už len 28 príslušníkov komunity. Väčšinu z nich zavraždili počas holokaustu. V obci sa nachádza aj ďalší židovský cintorín. [2]

Fotogaléria
Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016Červeny Kameň (Častá) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 2/2016
Poznámky
[1] BORSKÝ, Maroš: Židovské pamiatky západného Slovenska. Jewish Monuments of Western Slovakia. Bratislava: Neinvestičný fond židovského kultúrneho dedičstva – Menorah, Bratislava, 2011. s. 29.
[2] BORSKÝ, Maroš: Židovské pamiatky západného Slovenska. s. 29.