Cífer - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie
obec Cífer, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Prvá zmienka o kaplnke je vo veršovanom opise Cífera z roku 1813: „Roku 1638, keď zhorel kostol s celým mestom, nezostal ani stĺp z celého Cziffera okrem Panny Bolestnej Márie figura, která v kaplnečki nad hořícim Czifferom stojí.“ Podľa toho by to mohla byť najstaršia zachovaná architektonická pamiatka v Cíferi. [1]

Na štíte kaplnky sú uvedené roky 1638 – 2007. Prvý rok je predpokladaný vznik kaplnky a druhý oznamuje jej obnovu. Ide o malý sakrálny objekt s trojuholníkovým štítom nad vstupom. Fasáda priečelia má pásovú rustiku. Vstup je polkruhovo ukončený a má presklené železné dvere. Pravdepodobne ide o klasicistickú kaplnku zo začiatku 19. storočia.

Obnova sa uskutočnila v roku 2007.

Stav kaplnky je veľmi dobrý. Slúži svojmu účelu.