Dolná Ždaňa - Kostol Najsvätejšej Trojice
obec Dolná Ždaňa, okres Žiar nad Hronom, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol s retardovanými barokovými prvkami dokončený v roku 1847. Jednoloďová stavba s polygonálnym uzáverom presbytéria a vežou vstavanou do štítového priečelia. Presbytérium je zaklenuté konchou s lunetami. Loď má pruské klenby s medziklenbovými pásmi dosadajúcimi na vtiahnuté piliere. Fasáda je členená okennými šambránami, kordónovou a podstrešnou rímsou. Veža má oblúčkový vlys a trojstupňovú cibuľovitú strechu, ktorá dosadá na terčíkovú rímsu. [1] Pred kostolom sa nachádza dekoratívny portikus s datovaním 1935.

Z pôvodného zariadenia sa zachoval malý bočný oltár s plastickou drapériou a šiestimi drobnými plastikami z polovice 19. storočia. Malá soška Piety je ľudová drevorezba z druhej polovice 19. storočia. Závesný obraz sv. Margity, maľovaný na plechu, je z polovice 19. storočia. Obraz Kalvárie pochádza z polovice 19. storočia. [2]