Havaj - Chrám sv. Mikuláša biskupa
obec Havaj, okres Stropkov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1824. Opravený bol koncom 19. storočia. Stavba retarduje typ východoslovenských gréckokatolíckych kostolov z tereziánskych čias. Ide o jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou. Na západnej strane je chór, ktorý sa otvára do lode arkádou, v hornej časti sa nachádza otvor na spôsob termálneho okna. Fasáda je členená lizénami. Na západnom štítovom priečelí je vstavaná veža so vstupným portálom, zvukovým oknom a barokovou laternovou baňou. V kamennom ostení portálu je letopočet 1824, datujúci stavbu kostola. [1] Na priečelí je mierny rizalit.

Vnútorné zariadenie s ikonostasom, hlavným a bočným oltárom pochádza z čias okolo roku 1824. Koncom 19. storočia bolo obnovené a doplnené. [2]