Ľudová architektúra   späť
Hybe - pamiatková zóna
obec Hybe, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Ľudová kultúra obce patrí podľa Etnografického atlasu Slovenska do stredoslovenkej horskej oblasti. Zástavba vznikla na pravidelne založenom pôdoryse okolo rozsiahleho, dnes už čiastočne zastavaného obdĺžnikového námestia. Zástavba po stranách námestia a obojstranná, pôvodne zrubová zástavba ulíc, je v súčasnosti tvorená prevažne murovanými domami s dlhými dvormi. Tvorili ju omazané a olíčené trojpriestorové drevené zrubové stavby stavané štítovou stenou ku komunikácii. Murované domy stavali miestni murári od polovice 19. storočia. Svojím charakterom vychádzajú zo svojich drevených predchodcov, ale výzdoba fasád čerpá z dobových mestských vzorov. Domy stoja na vysokých podmurovkách, v ktorých je z ulice alebo z dvora sprístupnená pivnica. Domy so štítmi, v ktorých je jeden alebo dva združené otvory, majú v drevenom variante vysoké, v murovanom nízke ostrešie. Niektoré domy mali v streche nad prednou izbou zaklenutú komoru. Hospodárske staviská murovaných domov najmä humná sú drevené, radené aditívne za obytnými stavbami. [1]

Pamiatková zóna v obci Hybe bola vyhlásená v roku 1991. [2]

Stav domov je veľmi dobrý.
Prístup
Obec Hybe leží v severnej časti Slovenska. Nachádza sa v Liptovskej kotline na úpätí Vysokých Tatier, v údolí Hybice a Bieleho Váhu v nadmorskej výške 690 m n.m. Svojim pomerne rozsiahlym katastrálnym územím (5286,5694ha) v severojužnom smere sa najsevernejšou časťou dotýka hraníc s okresom Poprad. [3]
[1] DVOŘÁKOVÁ, Viera: Ľudová architektúra. Bratislava: DAJAMA, 2008. s. 97.
[2] DVOŘÁKOVÁ, Viera: Ľudová architektúra. s. 97.