Kechnec - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
obec Kechnec, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v roku 1740 a dokončený barokovou baňou veže v roku 1754. Renovovaný a zariadený novými oltármi bol v roku 1902. Kostol je jednoloďová pozdĺžna sakrálna stavba so segmentovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a masívnou vežou, situovanou do štítových krídiel. Presbytérium je zaklenuté krížovou klenbou. Loď má rovný strop. Na západnej strane lode je orgánový chór s vyrezávaným parapetom z polovice 18. storočia. [1]

Fasády sú hladké, pri prechode presbytéria do lode plytko zaoblené. Veža je zakončená baňou, kedysi pokrytou dreveným šindľom, dnes plechom, ktorej laterna mala slepé arkády. Pri kostole bol niekedy cintorín. [2]