Klížska Nemá - Kalvínsky kostol
Kolozsnéma
obec Klížska Nemá, okres Komárno, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne sa uvažovalo, že ide o kostol postavený na stredovekom románskom základe, ktorý bol viac ráz upravovaný. [1] Reformovaný barokový kostol však vznikol v roku 1794 prístavbou lode k pôvodnej románskej rotunde z 12. storočia. [2] Naposledy ho výraznejšie upravovali asi v polovici 19. storočia. Jednoloďový priestor s polkruhovou stiahnutou apsidou krytý rovným stropom. Fasády sú členené lizénovým rámom. Vstavaná drevená veža má zvukové okná a je krytá baňou. [3]

Mramorový stôl a kazateľnica sú z polovice 19. storočia. Ostatné vnútorné zariadenie je z 20. storočia. [4]

Rotunda predstavuje najvýznamnejšiu pamiatku svojho druhu v celej oblasti južného Slovenska [5]

Rekonštrukcia.

Kostol bol obnovený v rokoch 2003 - 2004, pričom bola osobitne riešená i časť pôvodnej rotundy (obnova zamurovaného stredovekého okna, v exteriéri bol na základe nálezov rekonštruovaný výraz stredovekej omietky). [6]

Stojí na miernom návrší v strede obce. Vedľa kostola sa nachádza cintorín.