Košice - Múzeum obetí komunizmu
História
24. júna 2021 (Deň pamiatky obetí komunistického režimu) slávnostne otvorili Múzeum obetí komunizmu, prvé múzeum svojho druhu na Slovensku prinášajúce verejnosti v atraktívnej a modernej forme príbehy obetí a svedectvá ľudí, ktorých perzekúcie komunistického režimu priamo zasiahli. [1]
Expozície
Múzeum pripomína obdobie komunizmu na Slovensku a predstavuje príbehy obetí, ktoré boli deportované do gulagov, pracovných táborov a ľudí, trpiaci pre politické procesy, násilnú kolektivizáciu a náboženské presvedčenie. Expozícia tiež poukazuje na spôsoby prenasledovania občanov v čase normalizácie. [2]

Videopríbehy obetí približujú formy perzekúcií a postoje prenasledovaných ku ich ponižovaniu. Mnohí dokázali znášať utrpenie statočne a zostali verní pravde. [3]

Interaktívna mapa obetí komunizmu na Slovensku zobrazuje počty perzekvovaných osôb podľa typu perzekúcie v jednotlivých obciach a menné zoznamy popravených, zomrelých vo väzniciach, obetí AUGUSTA 1968, či usmrtených na hraniciach. [4]

Knižnica samizdatu a exilovej literatúry je súčasťou múzea. Nesie meno Rudolfa Fibyho, matematika, vedca, kňaza tajnej cirkvi, redaktora samizdatov a osobnosti Sviečkovej manifestácie. Knižnica prezentuje rôzne typy samizdatov a ich spôsoby distribúcie. [5]

Učebne v expozícii múzea a v knižnici sú priestorom pre vyučovacie hodiny od druhého stupňa žiakov základných škôl až po vysoké školy. Sú prístupné aj pre diskusie návštevníkov. [6]

Múzeum obetí komunizmu
Moyzesova 24