Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie
Úzor
obec Kvetoslavov, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Romantická stavba s neogotickými prvkami, postavená v roku 1883. Jednoloďová kaplnka s polygonálnym uzáverom, zaklenutá lomenou klenbou s medziklenbovými pásmi. Štítová fasáda je zakončená malou vstavanou vežičkou, v ktorej je zavesený malý bronzový zvon. [1] Fasády kaplnky členia lizénové rámy, polkruhovo ukončené okná s tromi klenákmi a výrazná viacpásová rímsa. Kaplnka má pristavanú sakristiu. [2]

Hlavný oltár, nad ktorým je v nike polychrómovaná plastika Madony, je z čias stavby sakrálneho objektu. Obraz Ružencovej Panny Márie je barokový z konca 18. storočia. [3]

V zozname arcibiskupa Petra Pázmánya sa v obci spomína kostol, ktorý je listinami doložený už v roku 1390. Išlo o gotický kostol, ktorý pravdepodobne zanikol v časoch tureckých vojen. Miesto, kde kostol stál a ani jeho vzhľad nie je známy. [4]

Stav kaplnky nie je veľmi dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí na námestí v časti Uzor.
Fotogaléria
Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016Kvetoslavov - Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 3/2016