Opiná - Evanjelický kostol
obec Opiná, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol z roku 1926, kedy sa pri prestavbe použila stará stavba tolerančného chrámu, ktorá pochádzala z roku 1792. Pozdĺžny sieňový priestor so širokým segmentovým oltárnym uzáverom má ťažký betónový strop, ktorý ustupuje smerom hore do štvorca. Zvonku je stavba spevnená pultovými opornými piliermi, ktoré sú na hlavnom priečelí postavené diagonálne. Predstavaná veža z roku 1807 má klasicistickú pilastrovú úpravu s dvojitou podstrešnou rímsou a baňatú trojstupňovú prilbu. [1]

Oltár neoklasicistickej stĺpovej architektúry má ústredný obraz Nanebovstúpenia Pána od M. Jordána z roku 1927. Kazateľnica je neoklasicistická z roku 1904. Krstiteľnica so súsoším Krstu Krista je neoklasicistická z roku 1904. [2]

Fotogaléria
Opiná - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2012Opiná - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2012Opiná - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2012Opiná - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2012Opiná - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2012Opiná - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2012Opiná - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2012Opiná - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 9/2012