Rusovce (Bratislava) - Kaplnka Laury Henckel von Donnersmarck
Mauzóleum
História a stavebný vývoj
Pôvodne mauzóleum postavené v roku 1884 v neogotickom slohu, ktoré bolo situované oproti Kostolu sv. Víta. Grófka Laura Henckel von Donnersmarck ho dala postaviť pre svoju matku a rodinných príslušníkov. Neskôr kúpili rusovské panstvo manželia Lónyayovci. Gróf Elemír Lónyay dal v roku 1908 mauzóleum rozobrať a postaviť opäť na obecnom cintoríne, kde sa nachádza dodnes. [1] Ide o malý obdĺžnikový objekt bez veže. Fasády sú členené pilastrami.

Dominantným prvkom pohrebnej kaplnky je reliéf v tympanóne, na štíte sa nachádza rodový erb Henckelovcov a anjel s panorámou Prešporka (pohľad z pravého brehu Dunaja). V kruhopise je nápis. ZUR EWIGEN HEIMAT (K VEČNEJ DOMOVINE). Autor reliéfu je neznámy. Zvykol sa spomínať známy bratislavský sochár Alojz Rigele (1879 – 1940), ale autorom reliéfu byť nemôže, keďže v čase stavby mauzólea mal iba päť rokov. [2]

Nie je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Stojí na cintoríne.
Poznámky
[1] HRADSKÝ, Juraj - MALLINERITS, Jozef: Rusovce. Oroszvár – Karlburg. Bratislava: Marenčin PT, spol s r.o., 2007. s. 159.
[2] HRADSKÝ, Juraj - MALLINERITS, Jozef: Rusovce. Oroszvár – Karlburg. s. 159.