Štúrovo - Mestské múzeum
obec Štúrovo, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História
Mestské múzeum v Štúrove bolo umiestnené v budove Franklovcov postavenej v 19. storočí a svoje brány pre verejnosť otvorilo v máji roku 2004. Z územného hľadiska je zaradené ako miestne múzeum, podľa odborného zamerania je to múzeum s národopisným a vlastivedným zameraním. Múzeum má momentálne tri siene pre stále expozície, jednu pre dočasné výstavy a výstavu vo voľnej prírode na nádvorí. [1]
Expozície
Expozícia regionálnych dejín demonštruje dejiny Štúrova a jeho okolia od praveku až po súčasnosť. Najstarším a najdôležitejším náleziskom je neolitické sídlisko s mladšou lineárnou keramikou želiezovskej skupiny z mladšej doby kamennej. Je doteraz najväčším preskúmaným neolitickým sídliskom v celej Karpatskej kotline. [2]

Národopisná expozícia ponúka nahliadnutie do ľudovej kultúry Štúrova a jeho okolia. Vystavené kroje a úžitkové predmety zobrazujú spôsob života a hospodárske zvyklosti ľudí v regióne. [3]

Galéria osobností dáva priestor pre duchovné dedičstvo tých, ktorí svojimi skutkami alebo životnými dielami preslávili mesto. [4]

Mestské múzeum
ul. Pri colnici 2