Valaská Belá - Kostol sv. Michala archanjela
Valašská Belá
obec Valaská Belá, okres Prievidza, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1800 na mieste staršieho renesančného sakrálneho objektu spomínaného v roku 1572, z ktorého do novostavby pojali vežu. Pôvodne jednoloďová stavba so segmentovým uzáverom presbytéria, pozdĺžnou loďou a predstavanou vežou, zaklenutá pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi, ktoré sa zbiehajú do mohutných pilierov. [1] Dve bočné lode pristavali v roku 1929. [2] Moderné lode sledujú v náznakovej klenbe rytmus klenbových polí pôvodného jednolodia. Výmaľba je neobaroková z roku 1944 od Štefana Enhoffa. Klasicistická fasáda s bočnými hladkými prístavbami, ktoré majú rovnú strechu. [3]

Vnútorné zariadenie je klasicistické zo začiatku 19. storočia. Kazateľnica je klasicistická zo začiatku 19. storočia, upravená v 20. storočí. [4]

Počas prvej svetovej vojny, v roku 1916 roztopili zvony a použili ich na výrobu diel. Dva nové zvony boli posvätené v roku 1923 sekretárom dištriktu, Ľudovítom Šimakom. V roku 1924 bol do kostola umiestený organ. Elektrifikácia kostola bola dokončená v roku 1943. [5]