Záturčie (Martin) - Dávidovská kúria
obec Martin, okres Martin, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančná kúria postavená v prvej polovici 17. storočia. Upravovali ju v 18. a 19. storočí. Je to bloková prízemná trojtraktová budova s obdĺžnikovým pôdorysom. V miestnostiach sú valené klenby s lunetami a trámové stropy. [1]

Kúria je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 11921/1. [2]

Martin-Záturčie – kúria (č. ÚZPF 11912/1) – architektonicko-historický výskum - rok 2016. Autorka: Mgr. Kristína Zvedelová, PhD.. [3]

Stav kúrie je dobrý. Slúži svojmu účelu. Je v súkromných rukách.
Stojí v južnej časti mestskej časti Martina.
Fotogaléria
Záturčie (Martin) - Dávidovská kúria foto © Viliam Mazanec 9/2023Záturčie (Martin) - Dávidovská kúria foto © Viliam Mazanec 9/2023Záturčie (Martin) - Dávidovská kúria foto © Viliam Mazanec 9/2023Záturčie (Martin) - Dávidovská kúria foto © Viliam Mazanec 9/2023Záturčie (Martin) - Dávidovská kúria foto © Viliam Mazanec 9/2023Záturčie (Martin) - Dávidovská kúria foto © Viliam Mazanec 9/2023