Budmerice - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie
obec Budmerice, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka postavená v roku 1768. Jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý valenou klenbou s podkasanými lunetami. Fasáda je členená pilastrami s rímsovou hlavicou. Nad vchodom je maľba Piety. Na západnej strane stojí veža krytá cibuľovitou strechou. Na veži sa nachádza letopočet datujúci stavbu. [1]

Hlavný oltár s obrazom Piety vo výklenku, flankovanom anjelmi. V konkávnej stĺpovej architektúre sú postavy sv. Barbory a sv. Terézie z druhej polovice 18. storočia. Voľné rokokové plastiky sv. Anny, Kataríny a Jána Nepomuckého sú z druhej polovice 18. storočia (venované dcérami grófky Pálffyovej). [2]

Kaplnku dal postaviť v roku 1768 Rudolf Pálffy s manželkou Eleonórou. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav kaplnky je dobrý. V súčasnosti sa využíva na slúženie pohrebných svätých omší a pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie 15. septembra. [4]
Stojí pred cintorínom.